Ubieralne urządzenie do fototerapii łysienia

14 września 2018, 10:29

Niektóre badania pokazują, ze stymulacja skóry laserem może pomóc w odrastaniu włosów, ale potrzebny do tego sprzęt jest często duży, energochłonny i niezbyt się nadaje do codziennego użytku. Ostatnio jednak zespół Keona Jae Lee z KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) opracował ubieralny fotostymulator, który przyspiesza wzrost włosów u myszy.



Grafenowe pozłotnictwo

12 września 2018, 12:59

Inspirując się pozłotniczymi dokonaniami starożytnych, prof. Sameh Tawfick z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign pokrył metalowe folie z palladu jednowarstwowym grafenem. W ten sposób znacząco zwiększył m.in. ich wytrzymałość mechaniczną.


Klon to nie tylko źródło syropu klonowego, ale i związków zapobiegających powstawaniu zmarszczek

20 sierpnia 2018, 12:39

Wiele wskazuje, że ekstrakt z liści klonu czerwonego zawojuje rynek kosmetyczny. Naukowcy wykazali bowiem, że zapobiega on powstawaniu zmarszczek.


Pole truskawek

Truskawki mogą pomóc w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

20 sierpnia 2018, 11:54

Truskawki pomagają zmniejszyć stan zapalny jelita grubego.


Naukowcy zidentyfikowali najstarszy twardy ser

16 sierpnia 2018, 09:52

Zestalona biaława masa, znaleziona w jednym z naczyń z grobowca Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika z czasów panowania faraona Setiego I oraz jego syna Ramzesa II, to najstarszy znany twardy ser.


Warzywny sposób na lepiej funkcjonujący śródbłonek

13 sierpnia 2018, 10:54

Ogromna rzodkiew japońska odmiany Sakurajima to nowa "postać" na scenie produktów zapobiegających chorobom sercowo-naczyniowym. Opisano właśnie, w jaki sposób wspomaga ona pracę śródbłonka.


Powstał skuteczniejszy i bezpieczniejszy lek na uzależnienie od alkoholu

10 sierpnia 2018, 10:02

Opracowano lek, który tłumi wpływ alkoholu na mózgowy układ nagrody. Będąc pod jego wpływem, szczury rzadziej spożywają alkohol.


Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć

29 czerwca 2018, 11:41

Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.


Zidentyfikowali piwo jęczmienne w mezopotamskich naczyniach z epoki brązu

28 czerwca 2018, 10:52

W ceramice odkrytej na stanowisku Khani Masi w górze rzeki Dijala w północno-wschodnim Iraku odkryto związki chemiczne wskazujące na bazujący na jęczmieniu fermentowany napój. Wygląda więc na to, że mieszkańcy Mezopotamii z późnej epoki brązu raczyli się jęczmiennym piwem już 3000 lat temu.


Błędne koło strachu przed dentystą

5 czerwca 2018, 07:34

Stomatolodzy mogą wyczuwać woń strachu pacjenta, przez co wzrasta prawdopodobieństwo popełnienia błędu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy